Menu

Acerola na jesienną szarówkę

Nadeszła już jedna z raczej mniej lubianych przez większość społeczeństwa pór roku - jesień. Z drzew spadają powoli złote liście, dni stają się coraz krótsze, a my czujemy się bardziej zmęczeni i zaczynamy już mieć serdecznie dość ciągłego deszczu, wiatru i chłodu. Co więcej, zaczyna się męczący sezon przeziębień oraz gryp. Aby więc uchronić się przed chorobą powinniśmy jak najszybciej zadbać o mocne wzmocnienie organizmu. Świetnym sposobem na odporność jest spożywanie ekstraktu z aceroli. Acerola zawiera bowiem bardzo dużo naturalnej witaminy C, przy czym niektórzy uważają ją nawet za najbogatsze źródło kwasu askorbinowego. Co ciekawe, jeden z niewielkich owoców tej rośliny zawiera tyle samo witaminy C co aż kilogram cytryn!

Dorosły człowiek powinien spożywać od 45 do 90 mg kwasu askorbinowego na dobę. Skutki jej niedoboru mogą być niestety bardzo niekorzystne. Między innymi są to: szkorbut, uszkodzenia naczyń krwionośnych, depresja, a w ostateczności nawet śmierć. Bez wątpienia nikt nigdy nie chciałby mieć z nimi nic do czynienia. Dzięki spożywaniu ekstraktu z aceroli raczej nam to nie grozi. Chociaż trochę smutno to przyznać, do lata jeszcze daleko. Jesienna szarówka wcale nie musi być jednak taka zła, jak mogłoby się wydawać. Nie musimy bowiem być kolejną ofiarą sezonu przeziębień, jeśli odpowiedzialnie zadbamy o swoje zdrowie i zatroszczymy się o wzmocnienie odporności naszego organizmu. Nie od dziś bowiem wszystkim wiadomo, że przecież o wiele łatwiej zapobiegać niż leczyć.